BAKAN ÖZER: KKTC'DEKİ TÜM OKULLARI TÜRKİYE'DEKİ OKULLARLA EŞLEŞTİRECEĞİZ  
BAKAN ÖZER: KKTC'DEKİ TÜM OKULLARI TÜRKİYE'DEKİ OKULLARLA EŞLEŞTİRECEĞİZ

BAKAN ÖZER: KKTC'DEKİ TÜM OKULLARI TÜRKİYE'DEKİ OKULLARLA EŞLEŞTİRECEĞİZ

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki programı kapsamında KKTC Millî Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Toplantıda iki ülke arasında heyetler arası görüşme de yapıldı. Özer; KKTC'deki tüm okulları, o okulların eş değeri olan Türkiye'deki en iyi okullarla eşleştireceklerini söyledi.


Toplantıda, Türkiye'nin KKTC Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ile Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz da hazır bulundu.

 

Toplantı sonrasında Özer ile Çavuşoğlu, basın mensuplarına açıklamada bulundu.

 

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek iki ülke heyeti arasında eğitim alanında çok güzel bir müzakere gerçekleştiğini söyledi.

 

Toplantıda yapılan görüşmelere ve alınan kararlara ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Özer, şu bilgileri paylaştı: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yedi özel eğitim okulu var. Bu okulların tamamının öğretim materyallerini Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı olarak biz karşılayacağız. Yine bugün ziyaret etmiş olduğunuz özel eğitim ve iş okulunda velilerin talebi üzerine bu yedi okulu tam gün eğitim yapabilme kapasitesine kavuşturmak için Bakanlık olarak her türlü destek vermeye hazır olduğumuzu ifade ettik. Dolayısıyla 16 Şubat'a kadar bu okulların tüm ihtiyaçlarını karşılayarak bu yavrularımızın tam gün eğitim alabilmesi için ailelerini de çok daha nitelikli bir şekilde çocuklarının gelişimleri, yaşam becerileri kazanmalarıyla ilgili süreçleri takip edebilmeleriyle birlikte çok önemli bir imkâna kavuşturmuş olacağız."

 

Eğitim ve dijitalleşmenin sadece öğrenciler için değil aynı zamanda öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimleri bağlamında da çok önemli olduğuna işaret eden Bakan Özer, şunları söyledi: "Bu anlamda Türkiye olarak çok önemli kazanımlara imza attık. Son zamanlarda Öğretmen Bilişim Ağı'nı geliştirdik. Yine Öğrenci ve Öğretmenleri Destekleme Sistemi (ÖDS) diye bir mekanizmayı, dijital bir platformu kamuoyuyla paylaştık. Öğretmen Bilişim Ağı, öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimleriyle ilgili bir dijital platform. Biz Türkiye olarak bundan çok müstefit olduk çünkü öğretmenlerimizin mekândan ve zamandan bağımsız bir şekilde bu mesleki gelişimi alabilmeleri imkânına kavuşulmuş oldu. Bir anda öğretmen başına düşen eğitim saatinin çok önemli oranlarda arttığını gördük. Aynı imkânı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki öğretmenlerimize de sağlamak istiyoruz ve ÖBA, KKTC ismiyle bu platformu Bakanlığımızın hizmetine sunacağız ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki bütün öğretmenlerimiz, bu eğitim imkânlarından yararlanacaklar. Aynı şekilde öğrenci ve öğretmenlerimizin bireysel gelişimlerini sağlamada ve yardımcı kaynakla ilgili ihtiyaçlarını karşılama anlamında geliştirmiş olduğumuz Öğrenci Öğretmen Destek Sistemi yani ÖDS'yi de ÖDS KKTC olarak öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin çalışmasına sunmuş olacağız."

 

Özer, Bilgi İşlem Genel Müdürlüğünce KKTC'deki okulların bilişim altyapısının güçlendirilmesiyle ilgili destek sağlanacağını, bu bağlamda 750 adet akıllı tahtayı da buradaki okullara göndereceklerini söyledi.

 

KKTC'deki tüm okulları Türkiye'deki en iyi okullarla eşleştireceğiz

Özer, değerlendirme toplantısında ele alınan bir diğer konunun da mesleki eğitim alanında yapılacak iş birliği olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Mesleki eğitim, Türkiye'nin son zamanlarda en fazla açılım sağladığı alanlardan biri. Belki de en başında gelen alanlardan biri. Dolayısıyla bu anlamda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin mesleki eğitimdeki gücünü artırma yönünde her türlü destek vermeye hazır olduğumuzu ifade ettik. Bu kapsamda inşallah, önümüzdeki ay içinde bir mesleki eğitim çalıştayı yapacağız. Bu çalıştayı da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu alanlar, hangi beceriler olduğu, bu alanda nasıl açılımılar yapacağını etraflı bir şekilde değerlendirme imkânı olacak. Yine bu iş birliği kapsamında mesleki eğitim öğretmenlerinin tamamını Türkiye'de misafir ederek onların mesleki gelişim eğitimi almalarını sağlayacağız. Yine on iki meslek lisesinin tamamının laboratuvar ve altyapı ihtiyaçlarını Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı olarak yine biz üstleneceğiz, talep üzerine ders kitabı desteği sağlayacağız. Bunlara ilave olarak bugün çok önemli bir karar daha aldık. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki eğitim sistemindeki tüm okulları, o okulların eş değeri olan Türkiye'deki en iyi okullarla eşleştireceğiz. Bu eşleştirmenin ilk meyvesi olarak da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki tüm okullara kütüphane yapacağız. Yine Sayın Bakanımızın talebi üzerine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki tüm öğretmenlerin Türkiye'ye geldikleri zaman öğretmenevlerinden Türkiye'deki öğretmenler gibi yararlanmasıyla ilgili imkânı vermiş olacağız. Gördüğünüz gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni desteklemek için her türlü imkânı seferber ediyor. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeyiz ve Millî Eğitim Bakanlığı olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığıyla tam bir iş birliği içinde buradaki eğitimin kalitesinin artırılmasıyla ilgili her türlü desteği vereceğiz. Burada ifade ettiğim konuların her biri aslında çok büyük açılımlar ve şuna özellikle dikkat etmemiz lazım: Buradaki maddelerin her birini 16 Şubat tarihine kadar uygulamaya koyacağız."

 

Türkiye'deki gelişmelerden KKTC'deki öğrenci ve öğretmenler de faydalanacak

KKTC Millî Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da iş birliğini artırma ve birlikte çalışma ziyaretlerinin uzun yıllardır yapıldığına işaret ederek bugün yapılan ziyaretin de bu çerçevede ve kapsamlı olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, Bakan Özer'in kendilerine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gençliğine büyük katkılar yapmak arzusuyla geldiklerini ifade ettiğini söyleyerek "Bu çerçevede gerçekleştirdiğimiz değerlendirme toplantımızda, geçmişten bugüne kadar yaptıklarımız ve bundan sonra neler yapabileceğimiz noktasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yürüttüğümüz faaliyetleri, eksik kalan kısımları masaya yatırıldı." diye konuştu.

 

Özer'in, Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına her zaman olduğu gibi KKTC halkının yanında olduğunu belirttiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Kendisi, birçok eksiğimizi giderme noktasında gerçekten çok büyük bir özveri ortaya koymuştur. Kendisine çok teşekkür ederim. Biz, Millî Eğitim Bakanlıkları olarak burada oluşturduğumuz çalışma gruplarıyla daha sık görüşme ve tamamen gündemdeki gelişmelere ayak uyduracak şekilde güncellemelerle yolumuza devam etmek istediğimizi ortaya koyduğumuzda, Sayın Bakan T'ürkiye'de ne varsa KKTC'deki öğretmen ve öğrenciler de faydalansın.' ilkesinden harekete ederek her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını bizlere ifade etmiştir." açıklamasını yaptı.

 

Söz konusu bakış açısıyla yapılan toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İnanıyorum, burada yetişen tüm nesiller dünyaya erişme noktasında, dünyaya hizmet edebilecek noktada yeterliliklerini geliştirecekler. Bu yolculukta, ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti her zaman olduğu gibi bugün de yanımızda olduğunu bizlere hissettirmiştir. Biz bu toplantıyla birlikte eminim ki eğitimde çok daha büyük hız alacağız. Her bir öğrencimizi daha iyi yetiştireceğiz ve onların eksiklikleri çözülmüş olacak. Birlikte eğitimimizle, geleceğimizde daha güçlü olacağız diye düşünüyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere sizlere ve ekibinize bizlere yaptığınız katkılarda dolayı çok teşekkür eder, saygılarımı sunarım."

 

Bakan Özer ve Bakan Çavuşoğlu e-Sınav salonunun açılışını yaptı

KKTC Millî Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile birlikte KKTC e-Sınav salonunun açılışını gerçekleştiren Bakan Özer, açılışta yaptığı konuşmada gün boyu yapılan temasların oldukça verimli geçtiğini kaydetti. Bakan Özer, görüşmelerde kapsamlı iş birliklerinin ele alındığını belirterek mevkidaşı Çavuşoğlu'na teşekkürlerini sundu.

 

Özer, "Özel eğitimden mesleki eğitime, Millî Eğitim Bakanlığının tüm dijital platformlarının KKTC'deki öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığının tüm imkânlarını KKTC ile paylaşıyoruz." diye konuştu.

 

Bakanlar, konuşmaların ardından e-Sınav merkezinin açılış kurdelesini kestiler.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.