BAKAN ÖZER, NEW YORK'TA TÜRK ÖĞRENCİLER VE EĞİTİM ATAŞELERİYLE BULUŞTU  
BAKAN ÖZER, NEW YORK'TA TÜRK ÖĞRENCİLER VE EĞİTİM ATAŞELERİYLE BULUŞTU

BAKAN ÖZER, NEW YORK'TA TÜRK ÖĞRENCİLER VE EĞİTİM ATAŞELERİYLE BULUŞTU

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul yüksek düzeyli toplantıları kapsamında düzenlenen Eğitimin Dönüştürülmesi Zirvesi'ne katılmak üzere bulunduğu New York'ta ABD'de öğrenim gören Türk öğrenciler ve eğitim ataşeleriyle bir araya geldi.


Bakan Özer, New York'taki programı kapsamında bugün ilk olarak Türkiye'den Amerika Birleşik Devletleri'ne yüksek lisans ve doktora için gelen Türk öğrencilerle Türkevi'nde bir araya gelerek onlarla sohbet etti.

 

Bakan Özer, görüşmede 1940-50'li yıllarda yurt dışına master ve doktora için giden öğrencilerin eğitimlerini tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndüklerinde alanındaki ilk temsilciler olduklarını ifade ederek Türkiye'nin bu konuda çok mesafe aldığını kaydetti.

 

Özellikle son yirmi yılda okul öncesinden yükseköğretime, eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarında çok ciddi artışların olduğunu vurgulayan Özer, aynı zamanda eğitime erişimin önündeki tüm engellerin de kaldırıldığını söyledi.

 

"Bizim için çok kıymetlisiniz"

"Millî Eğitim Bakanlığı olarak bizim için çok kıymetlisiniz." diyen Bakan Özer, öğrencilere seslenerek şunları söyledi: "Sizler, Türkiye Cumhuriyeti devleti için de çok kıymetlisiniz. Gittiğiniz yerde hem ülkemizi temsil ediyorsunuz hem de döndüğünüz zaman Türkiye'nin bilgi toplumu kapasitesini güçlendirmede çok önemli katkılarınız olacak. Bizim beklentimiz bu. Mümkün olduğu kadar büyük çoğunluğunuzun yurda dönerek Türkiye'nin çok daha güzel olması, çok daha güçlü olabilmesi için katkı sunmanızın önündeki engelleri ortadan kaldırmak. Bizim tek temennimiz bu, başka bir beklentimiz yok."

 

Bakanlık bürokratlarının yurt dışında öğrenim gören öğrencilerin sorunlarını çok daha iyi anlayacak ve yükseköğretim bağlamında değerlendirebilecek kapasitede olduğunu dile getiren Özer, birlikte hareket edildiği takdirde üstesinden gelinmeyecek hiçbir problemin olmadığını ifade etti.

 

Bakan Özer, 1416 Sayılı Kanun kapsamında yurt dışında lisansüstü öğrenim gören öğrenciler için özellikle tazminatlarla ilgili birtakım iyileştirmelerin olacağı birkaç kanun değişikliğinin yer aldığı bir çalışma içinde olduklarını bildirdi.

 

Özer, yurt dışında öğrenim gören öğrencilerin, insani başta olmak üzere her türlü ihtiyacını karşılamak üzere her zaman yanlarında olmak için adım atacaklarını söyledi.

 

Görüşmede öğrencilerle sohbet eden Bakan Özer; öğrencilerin görüş, öneri ve taleplerini dinledi. ABD'deki akademik çalışmaları hakkında bilgi veren öğrencilere Bakan Özer, yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için her türlü desteği vereceklerini yineleyerek öğrencilere başarılar diledi.

 

Özer, eğitim ataşeleriyle bir araya geldi

Bakan Özer, programı kapsamında ABD'deki Türkiye eğitim ataşeleriyle de görüştü. Özer, görüşmede Boston, Houston, Los Angeles, New York, Şikago ve Washington eğitim ataşelerinin bölgelerinde yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgi aldı.

 

Eğitim müşavirlerinin kapasitelerini güçlendirmek adına, çevrim içi de olsa hemen her ay toplantılar yaptıklarını hatırlatan Özer, ataşelerden toplantılarda yurt dışında okuyan öğrencilerin sadece burs ve çeşitli evrak işlemleriyle ilgilenmelerini değil, üç boyutlu düşünerek bölgelerindeki eğitimde iyi uygulamaların tespit edilerek Bakanlıkla paylaşmalarını, böylece Bakanlık olarak bunları sisteme dâhil edebileceklerini söyledi.

 

Bakan Özer, ayrıca yurt dışındaki bursiyerlerin kültür ve sanatla ilgili veya topluluk olarak birlikte hareket edebilmeyle ilgili kapasitesinin güçlendirmesi ve sık sık bir araya gelmelerinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.