BAKAN ÖZER, PARİS'TE EĞİTİM BAKANLARIYLA İKİLİ GÖRÜŞME YAPTI  
BAKAN ÖZER, PARİS'TE EĞİTİM BAKANLARIYLA İKİLİ GÖRÜŞME YAPTI

BAKAN ÖZER, PARİS'TE EĞİTİM BAKANLARIYLA İKİLİ GÖRÜŞME YAPTI

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, programı kapsamında Paris'te "Eğitimin Dönüştürülmesi Ön Zirvesi'ne katılan Cezayir Millî Eğitim Bakanı Abdelhakim Belaabed ve Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Hamad Al Shaikh ile UNESCO Yürütme Kurulu Başkanı Tamara Rastovac Siamashvili ile bir araya geldi.

Bakan Özer, ilk olarak Cezayir Millî Eğitim Bakanı Abdelhakim Belaabed ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Afrika ülkeleriyle son yıllarda gelişen ilişkilerin Türk dış politikası için bir başarı öyküsü olduğunu belirten Özer, bu öykünün en önemli bileşenlerinden birinin de dost ülke Cezayir ile Türkiye'nin yoğun ortaklığı olduğunu söyledi.
 
Türkiye'nin Cezayir ile beş yüz yılı aşan tarihi, köklü ve çok yönlü ilişkileri olduğuna işaret eden Bakan Özer, bu çerçevede iki ülke eğitim ilişkilerinin de memnuniyet verici bir durumda olduğunu kaydetti.
 
Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'un YDİK Toplantısı kapsamında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile oldukça önemli istişarelerde bulunduğuna değinen Özer, "Toplam 15 anlaşmanın imzalandığı bu toplantıda bizler de Cezayir Dışişleri ve Yurt Dışındaki Ulusal Topluluklar Bakanı Sayın Ramtane Lamamra ile Eğitim ve Öğretim Alanında İş Birliği Mutabakat Zaptı ile Mesleki Eğitim Alanında Mutabakat Zaptı'nı imzaladık." dedi.
 
İş birliklerinin eğitimin birçok boyutunu kapsayan tecrübe paylaşımlarına imkân sağladığını dile getiren Özer, "Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız ve Cezayir Büyükelçiliğimiz aracılığıyla Cezayir'de bir uluslararası Türk okulunun açılmasıyla ilgili çalışmanın mutabakatla sonuçlanması bizleri memnun etmiştir."
 
Türkçenin desteklenmesi ve yurt dışında Türkçenin öğrenilmesine yönelik taleplerin karşılanmasına ayrı bir önem verdiklerini belirten Özer, Cezayir'de liselerde seçmeli yabancı dil olarak Türkçenin okutulmasını da memnuniyetle karşılayacaklarını söyledi.
 
İki ülkenin okulları arasında kardeş okul ilişkisi tesis edilerek kurumlar arası iş birliğini geliştirebileceklerini belirten Özer, şöyle devam etti: "Bakanlığımızın bu konuda sahip olduğu müktesebatı sizlerle paylaşmaktan ve sizlerin tecrübelerinden yararlanmaktan memnun oluruz. Mesleki eğitimde son yıllarda attığımız önemli kazanımları da sizlerle paylaşmaktan memnun olacağız. Kardeşlik ve karşılıklı güven üzerine dayanan ilişkilerimizin eğitim alanında önümüzdeki dönemle birlikte daha da derinleşeceğine inanıyorum."
 
Özer, UNESCO Yürütme Kurulu Başkanı Siamashvili ile bir araya geldi
Bakan Özer, daha sonra UNESCO Yürütme Kurulu Başkanı Tamara Rastovac Siamashvili ile bir araya geldi.
 
UNESCO çatısı altında iş birliğini geliştirmek arzusunda olduklarını dile getiren Özer, 'Eğitimin Dönüştürülmesi Ön Zirvesi'ne kapsamlı bir heyet olarak katılıyor olmalarının da bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.
 
Salgın, ekonomik sıkıntılar, ihtilaf ve çatışmalar gibi birçok zorlukla karşı karşıya kalan eğitimin her durumda ve herkes için sürdürülebilir olmasının sağlanması için uluslararası dayanışmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bakan Özer şunları söyledi: "Yürütme Kurulu üyesi olarak eğitimin dönüştürülmesine katkıda bulunmaya ve iyi uygulamalarımızı paylaşmaya hazırız. Ülkemiz; yalnızca dijital dönüşüm, öğretmenlerin eğitimi, herkes için eğitim alanlarında değil aynı zamanda misafir ettiğimiz mülteci ve sığınmacı çocukların eğitimi konusunda da önemli başarılara imza atmıştır. Ülkemiz, geçmiş yıllardan edindiği tecrübelerle pandemi sürecinde hiçbir öğrenciyi geride bırakmayacak şekilde uzaktan eğitimi ülke çapında zaman kaybetmeden uygulamaya koymuştur."
 
Bu alanda gerek teknolojik altyapı gerek içerik bakımından önemli yatırımlar yaptıklarını kaydeden Özer, UNESCO çatısı altında her türlü ortak projeye hazır olduklarını ifade etti.
 
Bakan Özer, Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Al Shaikh ile görüştü
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, programı kapsamında Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Hamad Al Shaikh ile de ikili bir görüşme gerçekleştirdi. 
 
Bakan Özer, görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 28-29 Nisan 2022 tarihlerinde Cidde'ye gerçekleştirdiği ziyaretle birlikte iki ülke ilişkilerinde yeni bir iş birliği dönemini başlattıklarını belirerek, "Bu ay içinde Ankara'da gerçekleştirilen görüşmelerimizde de bu işbirliğimizi daha ileri noktaya taşıdık. Önümüzdeki dönemde birlikte çalışarak ilişkilerimizi hızla üst düzeylere taşıyacağımıza inanıyoruz. Bu gelişimi, derin tarihi ve kültürel bağlarımızın bir gereği olarak görüyoruz." dedi. 
 
İki ülke halkı arasındaki dostluk köprüsünün yapı taşları arasında olan Türk okullarının bir süre önce kapatıldığını anımsatan Bakan Özer, "Sekiz ayrı şehirde yer alan okullarımızdan Suudi Arabistan'da yaşayan vatandaşlarımız ve 2 bin 500 öğrencimiz yararlanıyordu. Bu okullarımızın hızla yeniden açılması hususunda daha önce Bakanlık düzeyinde istişarelerimiz olmuştu. Bu istişarelerin hızla tamamlanarak okullarımızın tekrar hizmete açılması ve vatandaşlarımızın yararlanmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
 
"Türkiye'deki çocuklarımız ne kadar kıymetliyse yurt dışındaki çocuklarımız da o kadar kıymetlidir." diyen Özer, "Onların erdemli, eğitimli ve mutlu bireyler olarak hayatlarını sürdürmeleri bizim aslî görevlerimiz arasında yer almaktadır. Dolayısıyla yurt dışındaki okullarımız da bu amacın gerçekleşmesine aracılık etmektedir. Ortak amacımız, öğrencilerimizin her seviyede kaliteli eğitime erişebilmesini sağlamaktır."
 
Müzakereleri devam eden Eğitim Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasının da bu anlamda önemli bir adım olacağını dile getiren Bakan Özer, Millî Eğitim Bakanlığının güncel görüşünün Suudi Arabistan tarafına iletilmek üzere Dışişleri Bakanlığına gönderildiğini söyledi.

Suudi Arabistan Eğitim Bakanı Hamad Al Shaikh ise Türk okullarının açılmasına olumlu baktıklarını ifade ederek, "Bu konuda çalışmalar Riyad Büyükelçiliği tarafından da yürütülüyor. En kısa zamanda tekrar bu konuları görüşmek için bir araya gelmeyi temenni ediyorum." diye konuştu.

Öte yandan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Petek Aşkar da Venezuela Eğitim Toplulukları ve Halkla Birlik Bakan Yardımcısı Wuilkelman Angel Paredes ile iki ülke arasındaki eğitim ilişkileri hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.