BİLSEM'LERDE YAPILAN FİKRÎ MÜLKİYET ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA 5 AYDA 520 ÜRÜN TESCİL EDİLDİ  
BİLSEM'LERDE YAPILAN FİKRÎ MÜLKİYET ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA 5 AYDA 520 ÜRÜN TESCİL EDİLDİ

BİLSEM'LERDE YAPILAN FİKRÎ MÜLKİYET ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA 5 AYDA 520 ÜRÜN TESCİL EDİLDİ

Millî Eğitim Bakanlığı, bilim ve sanat merkezlerinde (BİLSEM) yapılan fikrî mülkiyet çalışmaları kapsamında 2021'in beş ayında 520 ürün tescil edildi. Tokat Bilim ve Sanat Merkezinde yaptığı incelemeler sırasında çalışmalarla ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Yardımcısı Özer: "BİLSEM'lerde hedef olarak 2021 yılında 183 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescilini koymuştuk. Bu hedefi aşarak 520 tescil sayısına ulaştık. Bu nedenle BİLSEM'ler için hedefimizi 2021'in sonuna kadar 1000 ürün tescili olarak güncelliyoruz." diye konuştu.

Millî Eğitim Bakanlığı, 2019'dan itibaren fikrî mülkiyet hakları çalışmaları kapsamında patent, faydalı model, tasarım ve marka çalışmalarına ağırlık vermeye başladı.
 
Bakanlık, bu kapsamda ilk adımı mesleki eğitimde attı. Mesleki eğitimde özellikle Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilerek 2020'de 12 patent, 8 faydalı model, 109 tasarım ve 59 marka tescili olmak üzere toplam 188 ürünün tescili alındı. Bu çalışmanın ardından Bakanlık, bilim ve sanat merkezlerinde (BİLSEM) fikrî mülkiyet çalışmalarını başlattı.
 
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı desteğiyle 183 BİLSEM'de görev yapan öğretmenlere fikrî mülkiyet ve sınai haklar konusunda eğitimler düzenlendi.
 
BİLSEM'lerde yürütülen projelerin yeniden yapılandırılması çalışmaları olumlu sonuç verdi. BİLSEM'ler 2021'in ilk beş ayında 101 patent, 155 faydalı model, 1460 tasarım ve 8 marka olmak üzere 1724 ürün başvurusunda bulundu. MEB, her bir BİLSEM'den en az bir ürün tescili olmak üzere 2021'de 183 ürün tescili almayı hedefliyordu. Başvurular sonunda 520 ürünün tescili alındı. Böylece 2021'in ilk beş ayında hedef aşıldı.
 
BİLSEM'lerden 1000 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescil hedefi
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Tokat Bilim ve Sanat Merkezinde yaptığı incelemeler sırasında çalışmalarla ilgili değerlendirmede bulundu. 
 
Özer, 2019'dan itibaren fikrî mülkiyet konusunda çok önemli mesafe aldıklarını belirterek Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı ile yapılan iş birliğiyle 81 ilde yönetici ve öğretmenlere fikrî mülkiyet süreçleri konusunda eğitimler verildiğini aktardı.
 
Özer, Bakanlık bünyesinde 81 ilde yürütülen çalışmaların koordinasyonunu sağlamak ve gerekli desteği vermek üzere fikrî mülkiyet ofisi kurulduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti: "BİLSEM'lerde hedef olarak 2021 yılında 183 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescilini koymuştuk. Bu hedefi aşarak 520 tescil sayısına ulaştık. Bu nedenle BİLSEM'ler için hedefimizi 2021'in sonuna kadar 1000 ürün tescili olarak güncelliyoruz. Bu süreçte bizlere sürekli destek olan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan'a şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca bu süreçleri başarılı bir şekilde yürüten Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül ve çalışma arkadaşlarına, 81 il millî eğitim müdürüne, 183 BİLSEM yönetici, öğretmen ve öğrencilerine teşekkür ediyorum."

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.