"MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ, İŞ GÜCÜ PİYASASININ 'ARADIĞIM ELEMANI BULAMIYORUM' RETORİĞİNİ ORTADAN KALDIRACAK"  

"MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ, İŞ GÜCÜ PİYASASININ 'ARADIĞIM ELEMANI BULAMIYORUM' RETORİĞİNİ ORTADAN KALDIRACAK"

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Mesleki eğitim merkezleri, Türkiye'de iş gücü piyasasının 'aradığım elemanı bulamıyorum.' retoriğini ortadan kaldıracak en önemli enstrümanlarından bir tanesi." dedi.

Bakan Özer, Turkcell iş birliğiyle Küçükyalı'da gerçekleştirilen "Geleceği Yazanlar-Gençlere Yatırım, Geleceğe Yazılım" Protokolünün İmza Töreni'ne katıldı.
 
Özer, dün hayatını kaybeden ünlü şair Sezai Karakoç'a Allah'tan rahmet dileyerek sözlerine başladı.
 
Mesleki eğitimde 1999'daki kat sayı uygulamasından sonra zayıflayan eğitim, üretim ve istihdamı güçlendirmek için Millî Eğitim Bakanlığı olarak çok önemli adımlar attıklarını dile getiren Özer, son 3 yılda yapılan işlere vurgu yaptı.
 
Özellikle mesleki teknik Anadolu liselerinin tüm Türkiye'de iş gücü piyasasının talep ettiği becerilere sahip olma, iş gücü piyasasının nitelikli insan kaynağı ihtiyacını gidermeye yönelik çalışmalar yaptıklarını aktaran Özer, "Mesleki eğitim merkezleri, Türkiye'de iş gücü piyasasının 'aradığım elemanı bulamıyorum.' retoriğini ortadan kaldıracak en önemli enstrümanlarından bir tanesi." dedi.
 
"İş gücü piyasasına geçişlerde esnek bir yapı oluşturduk"
Turkcell ile yapılan bu protokol ile yazılım alanında insan kaynağı ihtiyacını gidermek için çok önemli bir adım attıklarını söyleyen Bakan Özer, bu adımın ilkleri barındırdığını belirterek şunları ifade etti: "Mesleki eğitim merkezlerinde ilk defa 6 aylık veya 8 aylık programlarla lise ve üstü eğitim diploma yeterliliğine sahip olan gençlerimize kısa süreli eğitimlerle iş gücü piyasasına geçişlerinde esnek bir yapı oluşturduk. Mesleki eğitim merkezlerinde tamamlanan programlarla iş gücü piyasasının ihtiyacı olduğu insan kaynaklarını çok kısa süre içerisinde karşılama ile ilgili önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdik. Bakanlık olarak bunun mevzuat altyapısını tamamladık ve bunun ilk adımını Turkcell ile yapıyoruz. Bu 6 aylık program sonunda gençlerimizin yazılım alanında hızlı bir şekilde istihdam edilmesiyle ilgili çok önemli bir süreci bugünden itibaren İstanbul'dan başlatacağız. Tüm gençlerimizi bu önemli iş birliğiyle ilgili attığımız adıma katılmaya davet ediyoruz."
 
"2022 yılından itibaren de bu programı tüm lise mezunlarına açacağız"
İmzalanan protokolün Türkiye'de yazılım alanındaki ihtiyacın karşılanması adına önemli bir adım olduğunu aktaran Bakan Özer, konuşmasını şöyle tamamladı: "21. yüzyılda dünyada yazılım bir millî güvenlik meselesi. Bakanlık olarak bu alana çok ciddi yatırım yapacağız. 2022 yılından itibaren de bu programı tüm lise mezunlarına açacağız. Meslek lisesi mezunlarına, Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, güzel sanatlar lisesi, yazılıma ilgi duyan tüm gençlerimizi bu program kapsamında Türkiye'nin yazılım alanında iddialı bir ülke olmasıyla ilgili insan kaynaklarını karşılamayla ilgili dev bir hamle yapacağız."
 
"Bu proje gençlerimize yazılım sektöründe kapı açacak"
Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu ise yapılan iş birliği ile toplumsal ihtiyaca cevap verileceğini belirterek şu değerlendirmede bulundu: "Bugün bu proje ile hem ülkemizin hem Turkcell'in yazılım alanında ihtiyacını karşılamak için somut ve önemli bir adım atıyoruz. Bu proje gençlerimize yazılım sektöründe kapı açacak, yüksek okul seviyesinde bir mesleki eğitim ve sertifikasyon sunacak. Katılımcılar, yüksek düzeyde bir eğitim görecek. Hem toplumsal hem de kurumsal fayda sağlarken ülkemizin yazılım ekosistemine destek sunmayı amaçladık. Günümüz dünyasında yazılım alanındaki iş gücü açığının ne kadar olduğunu biliyoruz."
 
Konuşmaların ardından iş birliği protokolünü imza töreni gerçekleştirildi.
 
Eğitim 6 ay sürecek
Yapılan iş birliği kapsamında mesleki eğitim programıyla öğrenciler ve mezunlar için yazılım teknolojileri alanında eğitim, sertifikasyon ve istihdam imkânı sağlanacak.
 
6 ay sürecek program boyunca birebir destek alacak olan katılımcılardan eğitimi başarıyla tamamlayanlar, Turkcell'in yeni yazılım şirketinde ve Turkcell grup şirketlerinde çalışma imkânı kazanacak.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.